Novosti

Politika

Bojkot HRT-a sve širi, s Prisavlja ponavljaju isto

Jelena Berković iz Gonga pozvala je HDZ da preuzme odgovornost za stanje na HRT-u, da maknu prste od uređivanja medija i izaberu kompetentne ljude koji će njime transparentno i vjerodostojno upravljati

S4sehbjjn75pmjwnl01g6lffoy3

Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a  (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Odmah nakon završetka tiskovne konferencije Gonga, održane u ponedjeljak ujutro povodom inicijative o bojkotu sudjelovanja u programima Hrvatske radiotelevizije zbog cenzure i 36 tužbi koje su vodeći ljudi javnog medijskog servisa podnijeli protiv novinara, među kolegama se pronijela vijest da je SDP-ovac Gordan Maras 'zamolio' novinare HRT-a da napuste presicu zagrebačkog SDP-a.

Ta se stranka, zajedno s još desetak drugih, pridružila ovom bojkotu koji je pokrenulo tridesetak, što nevladinih organizacija, što neprofitnih medija, što sindikata, uz podršku Hrvatskog novinarskog društva, s ciljem da dva tjedna njihovi predstavnici ne daju izjave novinarima HRT-a, da se ne odazivaju u emisije javnog servisa niti ih pozivaju na svoje događaje. Bojkot bi trebao potrajati do subote, 2. ožujka, u 12.05 sati, za kada je najavljen protest 'Novinarstvo ne damo', ispred zgrade HND-a.

Premda je u pozivu jasno naznačeno da ako ekipe HRT-a ipak dođu na događaj da im se pristup treba omogućiti, jer se treba poštovati javni prostor, Maras je očito odlučio drukčije. S druge strane, Nova ljevica, koja je također podržala bojkot, nije pozvala HRT na svoju današnju tiskovnu konferenciju, što su jasno kazali kad su vidjeli HRT-ove kamere i novinare, ali im nije palo na pamet zatvoriti im vrata na predstavljanju svog novog programa.

Vrlo brzo je reagirao HND čiji je predsjednik Hrvoje Zovko osudio Marasov postupak. 'HND ni na koji način ne podržava arbitrarno zatvaranje vrata i onemogućavanje pristupa novinarima i novinarkama na terenu, iz koje god medijske kuće oni dolazili. Bojkot koji je prije nekoliko dana zajedno s nizom organizacija civilnog društva i sindikatima pokrenuo Gong, ne podrazumijeva i cenzuriranje novinara, a upravo je to SDP-ov zastupnik danas učinio‘, upozorio je HND, zatraživši od političara da ne zloupotrebljavaju novinarski prosvjed za svoje ciljeve, ‘a posebice one koji su dosad imali priliku – dok su bili na poziciji – napraviti znatno više za poboljšanje stanja medija u Hrvatskoj, a na žalost, nisu to učinili.'

Svjestan greške koju je napravio Maras se javno ispričao novinaru HRT-a, ali sličnu - a opet drukčiju priču - dalje je nastavio glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, koji je do sada pokrenuo 36 tužbi protiv novinara, drugih medija i svojih zaposlenika. On je u otvorenom pismu najprije ponovio da je sve te milijunske tužbe podnio 'u svrhu zaštite i časti i ugleda HRT-a', pa naglasio da je Hrvatska radiotelevizija 'izložena političkom pritisku i orkestriranim napadima'.

'HRT ne želi biti sredstvo dnevno političkih razmirica i predizbornih kampanja bilo koje političke orijentacije. Ovom prigodom želimo izvijestiti javnost da je HRT pokrenuo postupke mirenja s tuženim nakladnicima', sjetio se Bačić i te sudske mogućnosti.

Otvoreno pismo, međutim, nije bilo dosta, pa je Bačić – zajedno sa svim svojim podređenim šefovima – u ponedjeljak navrat-nanos organizirao i tiskovnu konferenciju. Među novinarima HRT-a još je prije prostrujala vijest da su urednici u nevolji i da čekaju upute kako realizirati program, s obzirom da postaju vijest dana o kojoj nemaju što reći, a da su, uz nju, još svedeni na zastupnike HDZ-a, HNS-a i Mosta koji se zbog gostovanja svoje zastupnice Sanje Čikotić u nedjelju kod Aleksandra Stankovića pravio da ne podržava bojkot, pa im se činilo licemjerno učiniti to u ponedjeljak.

'Ne možemo dopustiti nasilje nad kolegama. Zgroženi smo optužbama o cenzuri. Riječ je o zlonamjernim manipulacijama. HRT kao javna televizija otvorena je svim društvenim skupinama, civilnim udrugama i političkim strankama, a novinari HRT-a svoj posao obavljaju isključivo profesionalno, objektivno i nepristrano', opet je Bačič ponovio, ovaj put uz podršku uredničkog vrha.

Pa je krenuo dalje očekivano o 'udaru na novinarstvo i na javnu televiziju', upozorio na političke pritiske, opet zatraživši da 'političke stranke, ali i različite skupine, HRT ne koriste za svoje interese, dnevnopolitičke obračune i u svrhu predizborne kampanje'.

Prozvao je Marasa koji je '’javnu televiziju onemogućio u obavljanju svog posla – informiranja javnosti'’ i prisjetio se prošlih vremena kada su neki bili 'privilegirani' Ostali govornici ponavljali su uglavnom ono što im je rekao šef, a na primjedbu da neke udruge ne žele na HRT Damir Novinić je rekao da je u Hrvatskoj registrirano njih 27.000. 'Tužbe koje su se dogodile, dogodile su se zbog iznošenja neistina koje su implicirale kriminal koji nije ničime dokazan. Od 109 tisuća članaka u kojima se spominje HRT, HRT je tužio 33 puta', rekao je Novinić. 

Povod za nervoznu reakciju HRT-ovih šefova bila je, podsjetimo, inicijativa 30-ak udruga koje su pozvale na bojkot HRT-ovog programa. Izvršna direktorica Gonga Jelena Berković kazala je na spomenutoj presici, održanoj u ponedjeljak ujutro, da sličan slučaj tužbi javnog servisa protiv drugih medija, vlastitih novinara i strukovne udruge u Europi nije zabilježen. Pozvala je HDZ, kao najodgovorniju stranku u državi, da preuzme odgovornost i za stanje na HRT-u te da makne prste od uređivanja medija i izabere kompetentne ljude koji će transparentno i vjerodostojno upravljati javnim novcem.‘

Bojkotu se pridružio i Nezavisni cestarski sindikat čiji je predsjednik Mijat Stanić, kako je rekao, na vlastitoj koži osjetio kako stvar funkcionira kada kontrolirani mediji i pravosuđe služe političkim i ekonomskim elitama, a ne javnom interesu i građanima, a član Programskog vijeća HRT-a Nikola Baketa podsjetio je na ugovor koji je Vlada potpisala s HRT-om prošle godine, a koji vodstvo javnog servisa obavezuje da promiče medijsku kulturu i očuva pa čak i poveća potporu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više