Novosti

Kultura

Bogat program na 31. Animafestu

Skoro 350 filmova bit će prikazani u kinima SC i Tuškanac, Teatru &TD i Ljetnoj pozornici Tuškanac od 7. do 12. juna

Large animafest milic suljic orlic i zujo

S predstavljanja ovogodišnjeg Animafesta

Zbog poboljšanja epidemiološke slike 31. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2021 koje će biti održano od 7. do 12. juna bit će znatno sadržajnije nego lani, prije svega po broju lokacija gdje će se odvijati brojni programi kojih lani nije moglo biti zbog epidemije.

Kako je najavljeno na konferenciji za medije održanoj 26. maja u Swanky Monkey Gardenu, filmski program čini skoro 350 filmova, koji će biti prikazivani u kinima SC i Tuškanac, Teatru &TD i Ljetnoj pozornici Tuškanac. Broj najavljenih gostiju prelazi 150 i dokaz je značajnog interesa za animaciju i festival koji će 2022. proslaviti 50 godina djelovanja i koji je nakon festivala u Annecyu drugi najstariji festival te vrste.

Uz prestižna takmičenja, koja uključuju i dugometražne filmove te VR projekte, publika će moći vidjeti tematski blok posvećen ljubavi u animaciji, retrospektivu ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Ralpha Bakshija, dva Open air vikend događanja, Animafest PRO s naučnim skupom Animafest Scanner VIII i predavanjima za profesionalce, izložbeni program, kao i program za djecu i mlade.

Po riječima umjetničkog direktora festivala Daniela Šuljića, za festival je u raznim kategorijama prijavljeno preko 1.800 filmova. Na takmičenju kratkometražnog filma od prijavljenih 820 filmova bit će prikazana 44 iz ukupno 24 zemlje, najviše iz Francuske, Švicarske i Velike Britanije, a o pobjedniku će odlučivati žiri koji čine prošlogodišnja dobitnica Grand Prixa, japansko-njemačka animatorica Shoko Hara, švicarski autor Michael Frei, ruskih Saša Svirskij, mađarska režiserka Nadja Andrasev te hrvatski režiser i producent Draško Ivezić. U studentskom takmičenju bit će prikazano 45 filmova, odnosno oko pet posto od prijavljenih 840 filmova, dok će u takmičenju hrvatskog filma biti prikazana 23 filmska rada.

Šuljić je istaknuo i sedam hrvatskih filmova u najjačim međunarodnim konkurencijama: "Vidiš li ih ti?" Brune Razuma i "The Raft" Marka Meštrovića u Velikom natjecanju kratkometražnog filma, kao i "Kulu" Sunčane Brkulj i "45''" Lucije Oroz u natjecanju studentskog filma. "Dislokacije" braće Popović i "Aqualia" Vladislava Kneževića u natjecanju VR animacije, kao i "Crni vuk, bijeli vuk" Ivane Guljašević Kuman u natjecanju filmova za djecu. Uz njih je i hrvatsko estonska koprodukcija Roda čija je koautorica Lucija Mrzljak.

U Velikom natjecanju dugometražnog filma bit će prikazano šest monumentalnih djela koja su nastajala godinama, pa i decenijama, koristeći u pravilu više tehnika u okviru jednoga rada.

U okviru izložbe Behind The Scenes (Iza kulisa) bit će prikazani radovi 32 autora Velikog natjecanja, uz 30 radova učesnika natjecanja studentskog filma, a tu je i retrospektiva hrvatskih animiranih filmova nastalih 1973. koje je odabrao Borivoj Dovniković Bordo.

Programi festivala odvijat će se po cijelom gradu, odnosno po kvartovskim centrima za kulturu od Dubrave do Travnog, ali i u Rijeci i Splitu gdje će po dva dana biti prikazivani filmovi s festivala.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više