Novosti

Politika

Bivši Škorin zastupnik traži razrješenje Borisa Miloševića

Zastupnik Milan Vrkljan, koji je Domovinski pokret napustio kad i Karolina Vidović Krišto, uputio je pismo premijeru u kojem tvrdi da Milošević angažmanom na Baniji šteti ugledu Hrvatske i da su donacije iz Srbije i RS-a, upućene stradalima od potresa, uvredljiva milostinja

Large milan

Milan Vrkljan (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Saborski zastupnik Milan Vrkljan uputio je u petak otvoreno pismo Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade, u kojem traži da Borisa Miloševića razriješi dužnosti potpredsjednika Vlade i to zbog, kako je napisao, "teškog nanošenja štete međunarodnom ugledu hrvatskoj državi."

Milan Vrkljan, koji je zajedno sa Karolinom Vidović Krišto nedavno napustio Domovinski pokret Miroslava Škore, u pismu navodi da je ostao zaprepašten zbog sastajanja potpredsjednika Vlade s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović u Petrinji u srijedu 10. februara.

"Kao što znamo, Republika Srpska nema međunarodni pravni legitimitet, a hrvatska država ga ima, te je gđu. Cvijanović mogao eventualno primiti tamošnji župan. S obzirom na to da je riječ o Sisačko-moslavačkoj županiji i otvorenih rana, razina i tog susreta bi bila sporna. Gospodine Plenkoviću, jeste li svjesni da je ta županija agresijom Republike Srbije i domaćih Srba strašno izranjavana, te je angažman potpredsjednika Miloševića u toj županiji u svezi otklanjanja šteta od potresa u potpunosti neprihvatljiv iz više razloga", upitao je Vrkljan.

Također, smatra da Milošević "nije potpredsjednik na temelju uobičajenog političkog rada, već je tu funkciju stekao zbog svoje narodnosti" a to naziva "protuprirodnim političkim stanjem" koje je, prema Vrkljanu, "jedinstveno u Europskoj uniji, a usput je i protuustavno."

Nadalje, Vrkljan misli da bi Milošević morao svaki put kada se uputi na Baniju da posjeti neko od mjesta stradanja u zadnjem ratu, naprimjer Baćin, jer to nalažu "politička korektnost i osobna pristojnost."

Ipak, najskandalozniji dio ovog pisma je onaj u kojem Vrkljan donacije za stradale na Baniji, koje su poslali Srbija, Grad Beograd i Republika Srpska, a mjere se u milionima eura naziva – uvredljivima.

Vrkljan kaže da "Hrvatska država nije nikakav prosjak" te da od Republike Srbije i Republike Srpske ne smije prihvaćati nikakve "milostinje". Podsjetimo, dva dana nakon potresa Vlada Srbije uplatila je Hrvatskoj milion eura za sanaciju štete od potresa, Privredna komora Srbije donirala je 50.000 eura, a prvi kontejneri, njih 10, stigli su u Majske Poljane upravo iz Republike Srpske.

Sve to i mnogo više Vrkljan smatra uvredljivim. Navodi da Hrvatskoj pripada ratna odšteta u visini od 43 milijarde eura i dodaje da se Srbija uopće nije ispričala Hrvatskoj. "Dapače, na dnevnoj bazi širi laži i klevete protiv Hrvatske", kaže.

"Podsjetit ću Vas da je UN-ov Međunarodni sud pravde nedvosmisleno utvrdio da je Republika Srbija izvršila agresiju na hrvatsku državu te pokušala odcijepiti dio teritorija. Taj dio hrvatskog teritorija je bila i Banovina, a u Glini je današnji predsjednik Republike Srbije održao svoj skandalozni govor. Gospodine Plenkoviću, Vi ste se u prisezi koju ste položili pred Hrvatskim saborom obvezali da ćete štititi interese hrvatskih građana i poštivati Ustav i zakon", zaključio je Milan Vrkljan.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više