Novosti

Društvo

Assange traži puštanje iz zatvora

Nakon što ga je britanski sud odbio izručiti SAD-u zbog mogućnosti da počini samoubojstvo, Juliaan Assange sutra će podnijeti novu molbu za puštanjem iz zatvora uz jamčevinu

Large large assange protest jack hill news syndication

Protesti za puštanje Juliana Assangea (foto Jack Hill/News Syndication/PIXSELL)

Julian Assange podnijet će novu molbu za puštanjem iz zatvora ovog tjedna nakon što je sud u Velikoj Britaniji odlučio da ne može biti izručen u SAD, gdje se treba suočiti s optužbama za špijunažu i hakiranje vladinih kompjutera, javlja The Guardian.

Sutkinja Vanessa Baraitser nije prihvatila Assangeove argumente kako neće imati pošteno suđenje u SAD-u, no izručenje nije odobrila zbog osnovane sumnje da bi si mogao oduzeti život ako bude zatvoren u izolaciji.

Rekla je kako se čini da je nemoguće spriječiti samoubojstvo kada je zatvorenik odlučan počiniti ga te se pritom dva puta referirala na Jeffreya Epsteina, američkog milijardera koji si je oduzeo život u kolovozu 2019. godine u zatvoru u New Yorku.

I dok američke vlasti pripremaju žalbu na odluku, Assange će se u srijedu pojaviti na sudu kako bi ponovo zatražio puštanje uz jamčevinu.

Očekuje se da će njegov odvjetnički tim predstaviti dokaze koji će pokazati da Assange neće pobjeći te će navesti i uvjete po pitanju zaraze koronavirusom u strogo čuvanom zatvoru Belmarsh u kojem se nalazi te uvjete za koje tvrde da su štetne za njegovo fizičko i mentalno zdravlje. U svojoj odluci Baraitser je navela da je mentalno zdravlje takvo da bi bilo okrutno izručiti ga u SAD.

Podsjetimo, 49-godišnji Assange optužen je zbog objave stotina tisuća američkih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu te diplomatskih depeša tijekom 2010. i 2011. na Wikileaksu. Američki tužitelji tvrde da je Assange pomogao analitičarki Chelsea Manning da prekrši američki zakon o špijunaži, da je bio sudionik u hakiranju te da je objavio povjerljive podatke koji su ugrozili druge.

Assange poriče da je s Manning planirao razbijanje šifrirane lozinku na američkim računalima i kaže da ne postoje dokazi da je nečija sigurnost ugrožena. Njegovi odvjetnici tvrde da je tužiteljstvo politički motivirano te da ga se progoni jer je WikiLeaks objavio dokumente američke vlade koji su otkrili dokaze o ratnim zločinima i kršenjima ljudskih prava.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više