Novosti

Društvo

Američki uzor

U grad Eugene u američkoj saveznoj državi Oregon već 30-ak godina djeluje jedinica sastavljena od mladih zdravstvenih radnika i savjetnika za mentalno zdravlje koja u određenim slučajevima izlazi na teren umjesto policije

A09wc5fpa87g2zjgx0jp27ik93l

CAHOOTS je lani izašao na teren 24.000 puta

U jeku antirasističkih prosvjeda i zahtjeva za fundamentalnu promjenu američkog kaznenog sustava, pažnju javnosti privukao je grad Eugene u američkoj saveznoj državi Oregon. Tamo već 30-ak godina djeluje jedinica sastavljena od mladih zdravstvenih radnika i savjetnika za mentalno zdravlje koja u određenim slučajevima izlazi na teren umjesto policije. Obično je riječ o slučajevima koji su povezani s krizama mentalnog zdravlja ili s beskućnicima, ovisnicima i potencijalnim samoubojicama. Riječ je o kompleksnim problemima s neizvjesnim ishodom koji u slučaju izlaska policije na teren često završe nasilno.

Program CAHOOTS, što je kratica od Krizna pomoć na ulicama, nastao je iz White Bird Clinica, socijalnog servisa koji su uspostavili kontrakulturni aktivisti krajem 1960-ih godina. Danas je dio lokalnog policijskog odjela i ima tri jedinice te duplo više osoblja nego kada je osnovan. Način na koji CAHOOTS radi je sljedeći: kada dispečer koji se javlja na liniji 911 dobije poziv, procjenjuje se je li riječ o nasilnom, odnosno kriminalnom slučaju. U takvim slučajevima na teren izlazi policija, a u svim drugima ekipa sastavljena od medicinske sestre ili zdravstvenog radnika te stručnjaka za krizne situacije.

Kada su počeli s radom, u program su bili uključeni poluprofesionalci, a budžet im je bio toliki da su mogli pokriti tek 40 radnih sati tjedno. Danas rade 24 sata svih sedam dana u tjednu. Samo prošle godine ekipa CAHOOTS-a je izašla na teren 24.000 puta, odnosno u 20 posto ukupno prijavljenih slučajeva. Američkom gradu, koji broji oko 172.000 stanovnika, taj program godišnje uštedi oko 8,5 milijuna dolara troškova namijenjenih za čuvanje sigurnosti i još 14 milijuna za troškove hitne pomoći.

CAHOOTS, odnosno White Bird Clinic, nastao je dijelom iz tadašnjeg nepovjerenja prema policiji, no taj stav je u međuvremenu prevaziđen pa policija danas tvrdi kako dva tima imaju simbiotski odnos. Za razliku od policije, osoblje CAHOOTS-a ne može prisiliti građane da prihvate njihovu pomoć i ne mogu nikoga uhititi. Nisu naoružani, a nose bijele majice jer im je cilj da izgledaju kao civili. ‘Kada se pojave na terenu, imaju bolji uspjeh od nas policajaca. Mi nosimo uniformu, pištolj, značku, što ne djeluje dobro na nekoga tko je u krizi’, rekao je u razgovoru za CNN Chris Skinner, šef policije u Eugeneu.

Većina onih kojima CAHOOTS pomaže su beskućnici, a trećina njih boluje od ozbiljnih mentalnih bolesti. Taj program je dijelom nastao zbog uznemirujuće statistike o stopi ubojstava koje počine policijski službenici. Naime, oko 25 posto onih koje policija ubije su osobe s psihičkim poteškoćama. Također, policijski susreti s beskućnicima najčešće završe uhićenjem – od svih beskućnika koji imaju mentalne poteškoće, od 62 do 90 posto njih biva uhićeno. Neki završe u zatvoru, a neki u bolnici pa se tako stvara začarani krug koji nikome ne odgovara. CAHOOTS to pokušava promijeniti, a tijekom prosvjeda protiv rasizma interes za njihov rad proširio se diljem SAD-a.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više