Novosti

Politika

Aleksandar Vučić pobijedio i u Hrvatskoj

Na izbornim mjestima u Zagrebu, Rijeci i Vukovaru na predsjedničkim izborima Aleksandar Vučić dobio je 333 glasa, a kandidat opozicije Zdravko Ponoš 43 glasa

Large glasanje

Izborno mjesto u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru (foto Srbi.hr)

Nakon održanih izbora i prebrojavanja glasova ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima odneo je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je po preliminarnim rezultatima i obrađenih nešto više od 95 odsto biračkih mesta Republičke izborne komisije (do momenta zaključivanja ovog teksta) osvojio 58,59 odsto glasova (2,15 miliona izašlih birača), piše portal Srbi.hr.

Državljani Republike Srbije imali su mogućnost da glasaju i u Hrvatskoj. Tri biračka mesta bila su otvorena u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu te u Generalnim konzulatima u Vukovaru i Rijeci. Najveći broj prijavljenih glasača i ujedno najveća izlaznost zabeležena je na biračkom mestu u Generalnom konzulatu u Vukovaru gde je bilo prijavljeno ukupno 310 glasača. Od ovog broja na izbore je izašlo njih 255 od čega je Aleksandar Vučić dobio najveću podršku, odnosno 234 glasa. Pored Vučića još samo tri kandidata dobila su glasove u Vukovaru: Zdravko Ponoš (11), Milica Đurđević Stamenkovski (4) i Miloš Jovanović (2) dok su četiri listića bila nevažeća.

Na parlamentarnoj listi najveću podršku dobile su stranke okupljene oko SNS-a (202), potom slede SPS-JS (21), Srpska radikalna stranka (10), UZPS (7), Dveri-POKS (3), Zavetnici (3) i po jedan glas koalicija NADA i Zajedno za Vojvodinu.

– Prezadovoljan sam sa odazivom birača ovde na biračkom mestu u Generalnom konzulatu u Vukovaru i sa ljudima koji su po lošem vremenu našli volje, snage i želje da dođu da glasaju i da obave svoje građansko pravo. Izlasnost je bila 82 odsto što je iznad proseka gledajući izlaznost u Republici Srbiji. Ovim putem želim svima da se zahvalim na odazivu pogotovo ako uzmete u obzir činjenicu da je bilo 150 izašlih glasača više na ovom biračkom mestu u odnosu na prošle izbore koji su održani – istakao je Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić.

Na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić dobio je najveću podršku i na biračkim mestima u Zagrebu i u Rijeci. U Zagrebu je dobio 72 glasa, a u Rijeci 27. Od ostalih kandidata u Rijeci je glasove dobio jedino još Zdravko Ponoš (8), dok je u Zagrebu isti kandidat dobio 43 glasa, a glasove birača dobili su još i M. Đurđević Stamenkovski (5), B. Stojković (4), M. Jovanović (3) i B. Stamenković dva glasa.

Na parlamentarnim izborima SNS je u Rijeci dobio 22 glasa, dok su po tri glasa dobile liste UZPS, Moramo i Ajmo ljudi. Od 130 izašlih glasača u Zagrebu njih 72 glasali su za listu okupljenu oko Srpske napredne stranke. Lista UZPS dobila je 43 glasa, a ostale liste dobile su jednocifren broj glasova: Zavetnici (5), Moramo (4), Nada (3) i Suverenisti dva dobijena glasa, piše vukovarski portal Srbi.hr.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više