Novosti

Kronika

Aктивнoсти успркoс кoрoни и пoтрeсу

Нa скупштини зaгрeбaчкoг пoдoдбoрa "Прoсвjeтe" нajaвљeнo скoрo oтвaрaњe клубa у Прeрaдoвићeвoj тe пoчeтaк грaдњe Српскoг културнoг цeнтрa

Large aneta

Aneta Vladimirov (foto Nenad Jovanović)

Na redovnoj izvještajnoj skupštini zagrebačkog pododbora SKD-a "Prosvjeta", održanoj u ponedjeljak, članovi su jednoglasno usvojili narativni i financijski izvještaj, kao i plan rada za 2021. godinu. 

- Bez obzira na epidemiju korone i posljedice potresa pododbor je tokom prošle godine imao niz aktivnosti, podržavajući i neke vanjske projekte - naglasila je predsjednica pododbora Aneta Vladimirov. Kako sekcije zbog epidemioloških mjera nisu mogle kontinuirano djelovati, neutrošena sredstva od dijela honorara za voditelje prenamijenjena su u nabavku nošnji i opreme.

Likovna sekcija pod vodstvom Lane Kovačević sudjelovala je na likovnim kolonijama, dok je folklorna sekcija, pod vodstvom Milijane Nožinić, održala nekoliko nastupa, ali je zbog epidemioloških mjera radila manje od uobičajenog. Kad se stvore uslovi, s Vesnom Bajić Stojiljković radit će se na novoj koreografiji pjesme i igara s Banije. Zborxop, pod vodstvom Jovane Lukić, održavao je redovito nastupe, a djelovala je i muška pjevačka sekcija. U vremenima lockdowna Svetlana Patafta pripremala je program "Pesma na dan" u kojem su se on line mogle slušati pjesme srpskih pjesnika.

Bitno je da su i u uvjetima potresa i korone održavane veze među članovima pododbora koji su u slučaju potrebe pomagali jedni drugima i prikupljali pomoć stradalima od potresa.

Što se tiče prihoda, osim 160.000 kuna sredstava dobivenih od Savjeta za nacionalne manjine, sredstva su dobivena i od Grada Zagreba, tako da su ukupni prihodi bili 182.700 kuna, što je odgovorno potrošeno za potrebe sekcija.

U 2021. sekcije pododbora nastavljaju s radom i nastupima, držeći se epidemioloških mjera, a pokrenuta je Jutarnja škola u kojoj s djecom rade Valentina Vukobratović Pipinić i Jovana Lukić. Održana su četiri susreta, a problem je bio limit od desetoro djece u zatvorenom prostoru.

Prisutnima se obratio i potpredsjednik SKD "Prosvjete" Siniša Tatalović i upoznao ih s planovima Društva. Dobivena su sredstva od Savjeta za nacionalne manjine, a brojni su pododbori krenuli s redovnim aktivnostima, održavši i izvještajne skupštine.

- Ušli smo u mirnija vremena, a financijsko stabiliziranje prati i suočavanje s posljedicama korone i potresa u kojem su oštećene i zgrade u Berislavićevoj i Preradovićevoj koje su, kako su bile osigurane, popravljene bez troškova. U toku je uređenje novih prostora u zgradi u Preradovićevoj 21, u kojoj već djeluju Novosti i Arhiv Srba u Hrvatskoj, a u koju bi se uskoro trebao preseliti i pododbor Prosvjete. Tamo će se održavati skupovi i priredbe jer je uređena i velika dvorana koju još treba opremiti, a u planu je i uređenje kluba u kojem bi se članovi mogli družiti - rekao je Tatalović, najavljujući svečano otvorenje za koji mjesec.

Zahvaljujući SNV-u, koji je preko ugovora o kapitalnim ulaganjima osigurao sredstva za radove, najavio je da bi, kad "Prosvjeta" uđe u posjed cijelog prostora oko kojeg vodi sudski spor, krenula gradnja Srpskog kulturnog centra koji bi zadovoljavao potrebe srpske zajednice u Zagrebu. U novim prostorima Srbi će u Zagrebu biti vidljiviji, naglasio je.

Osim prostora, važno za budućnost je i školovanje djece koja bi u što većem broju trebala pohađati neki oblik nastave srpskog u školama barem po modelu C. U planu je da u novoj školskoj godina takva nastava bude organizirana u barem jednoj školi u Zagrebu i Rijeci, istaknuo je Tatalović, najavljujući i da će institucije Srbije i Grad Beograd dati podršku aktivnostima "Prosvjete".

U raspravi su prisutni članovi iskazali velik interes za plesna druženja subotom kojih sada nema, podržali suradnju unutar pododbora, kao i suradnju drugim institucijama i udruženjima., a predloženo je i da likovna sekcija dobije ima po slikaru Milošu Popoviću koji je vodio 20 godina.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više