Novosti

Kronika

Aктивaн гдe гoд трeбa

Maтурaнт, музичaр, aктивист и вoлoнтeр из Вукoвaрa Дaвид Mрђaнoв дoбитник je нaгрaдe зa тoлeрaнциjу и нeнaсиљe

Large mr%c4%91anov

Mnogo razloga za voleti Vukovar – David Mrđanov

David Mrđanov, maturant Ekonomske škole Vukovar, ovogodišnji je dobitnik nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

David je nagradu osvojio u kategoriji srednjih škola, dok je u kategoriji osnovnih škola nagrađena Magdalena Žužić, učenica osmog razreda Osnovne škole Glina. Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000 kuna mjesečno. David je također učenik Srednje glazbene škole Josip Runjanin Vinkovci - smjer flauta, član je Gradskog puhačkog orkestra te velikog broja udruga i kulturno-umjetničkih društava. Učestvovao je na brojnim manifestacijama, radionicama, susretima, debatama i mirovnim školama.

- Ja sam umetnik i kada svoje radove prikazujem javnosti, potrebna mi je jedna osoba u gomili ljudi kojoj bi se svideo moj rad i on tada ne bi bio uzaludan. Tako je i sa mojim društvenim aktivizmom. Ova nagrada je priznanje i poticaj za daljnji rad - rekao je David za Novosti. Trenutno polaže ispite iz Državne mature, a želja mu je da upiše filozofiju u Osijeku ili u Zagrebu. Kao osoba širokih interesovanja, svojoj lokalnoj zajednici doprinosi volonterskim angažmanom još od početka srednje škole.

- Smatram da je volontiranje čin kojim doprinosimo zajednici, a da pritom ne mislimo da je to samo nekakav rad za koji nismo plaćeni. Uglavnom volontiram kao tehnička podrška, asistent ili kao muzički zabavljač u nevladinim organizacijama. Proveo sam dosta vremena sa Proni centrom, volontirao sam u Europskom domu i u školi sam bio izuzetno aktivan, gde god je trebalo - kaže David. Budući da živi u Vukovaru, gradu u kojem se vrlo često događaju međunacionalni vršnjački sukobi i nasilje, pitali smo ga kako on vidi svoj grad te što šira javnost o Vukovaru ne zna.

- U javnosti je Vukovar poznat kao grad o kojem se čuje jedino kada se desi neka tučnjava. To je tužno. Vukovar je stvarno divan grad i ima toliko mnogo lepota, mali je i simpatičan grad sa mnogo aktivnosti, čak i u vreme pandemije. Nedavno je formiran novi blues bend Trag – izvinjavam se ako sam ih stavio u krivi žanr, ali čini mi se da je to blues. Dolaze nam stranci iz Evrope putem Erasmus projekta i drže prezentacije o svojim zemljama. Neki dan je završio niz od tri dana koncerata ViVu: tri harmonikaška orkestra iz Vukovara, Virovitice i Vinkovaca skupa svirali su zabavnu muziku. Ima toliko mnogo razloga za voleti Vukovar - zaključuje David Mrđanov.

Na dodjeli nagrada Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da se ovo priznanje dodjeljuje onima koji po svom habitusu i odgoju šire toleranciju, pomažu drugima, pridonose boljem društvu i školi bez nasilja.

- Voljela bih da ova nagrada uvijek podsjeća da čuvate vrijednosti koje živite - poručila je dobitnicima nagrade predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz, majka tragično preminulog zagrebačkog maturanta Luke Ritza koji je bio pretučen 1. juna 2008. na zagrebačkom Mostu slobode. Od zadobivenih povreda umro je jedanaest dana kasnije. Od 2009. godine istaknutim đacima dodjeljuje se nagrada za promicanje tolerancije koja nosi njegovo ime.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više