Novosti

Kronika

Aкциja урeђeњa грoбљa

Рaднa aкциja млaдих стaнoвникa Вojaкoвaчкoг Oсиjeкa вoђeних идejoм дa грoбљe кao jaвнo дoбрo припaдa лoкaлнoj зajeдници: Пoкoшeнa je трaвa oкo црквe и грoбних мjeстa, кao и oкo свих спoмeн oбиљeжja НOБ-a

Hxvx26s8j19hheijhlzje0i8yml

Uređenje okoliša groblja

Da na mladima svijet ostaje, najbolje dokazuju mlađi stanovnici potkalničkog mjesta Vojakovački Osijek. Predvođeni članovima Mjesnog odbora oni su se uključili u radnu akciju uređenja svoga mjesnog groblja.

Vodeći se idejom da groblje kao javno dobro pripada lokalnoj zajednici, uzeli su stvar u svoje ruke i za manje od sat vremena, pokosili travu oko crkve i oko više od 30 grobnih mjesta. Uređen je ujedno okoliš kod svih spomen obilježja NOB-a kako na groblju tako i ispred mjesne osnovne škole.

Mještani Vojakovačkog Osijeka mogu se još pohvaliti i nedavno moderno obnovljenom mrtvačnicom. Mrtvačnica je uređena zahvaljujući novčanim prilozima i dobrovoljnim radom svih mještana te donacijom Srpskog narodnog vijeća. Poručuju i da svoje groblje nemaju namjeru predati križevačkom komunalnom poduzeću kako je to slučaj s većinom mjesnih groblja u Gradu Križevcima već njime žele upravljati po modelu civilno-javnog partnerstva. Pristali bi samo na zajedničko upravljanje i podjelu poslova, a to žele urediti sporazumom ili posebnom gradskom odlukom. Da itekako misle ozbiljno, ukazuje i najava peticije te sakupljanje potpisa kako bi se to ostvarilo.

- Našim grobljem mještani upravljaju već više od 70 godina i namjera nam je da tako ustane u budućnosti. Nema potrebe da grobljem upravlja nikakvo komunalno poduzeće. O svemu trebaju na kraju odlučiti sami stanovnici koje se to najviše i tiče. Groblje smo pokosili što ćemo ponavljati u ostatku ove godine. Raduje što smo složni i aktivni - rekao je jedan od mještana koji je učestvovao u akciji uređenja groblja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više